Gluténmentes császármorzsa kölesből
GLUTÉNMENTES CSÁSZÁRMORZSA KÖLESBŐL HOZZÁVALÓK:
40 g GM köles (hántolt)
120 ml víz
1 csipet só (a köleshez)
60 g barna rizsliszt
40 g cukor (Xilit)
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
2 db tojás
1 csipet só (a tojáshoz)
100 ml Milfina laktózmentes habtejszín
40 g Milfina laktózmentes vaj
Elkészítés:
A kölest csipet só hozzáadásával pároljuk meg a vízben, alacsony hőfokon. (Én nem szárítottam ki teljesen.) Hagyjuk kihűlni, majd ha szükséges, kezünkkel morzsoljuk szét.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá. A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel vagy tejjel, citromhéjjal. Ha nem szárítottuk ki a kölest, akkor kevesebb tej/tejszín kell.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is. Egy serpenyőben olvasszunk fel 40 g vajat közepes hőfokon. Öntsük bele a masszát, és hagyjuk 1-2 percet magába sülni, amíg a massza egésze át nem veszi a sütési hőfokot. Kevergetve szárítsuk a megfelelő állagúra.
Akár saját készítésű gluténmentes sárgabaracklekvárt is tehetünk a tetejére.
Személyes tapasztalat:
Nagyon finom lett a gluténmentes császármorzsa kölesből, meg sem próbálom másképp elkészíteni legközelebb!
Elkészítési idő: 35 perc
Szakács: Havasi Liza