Gluténmentes Kossuth kifli
GLUTÉNMENTES KOSSUTH KIFLI HOZZÁVALÓK:
Tészta:
12 dkg margarin
12 dkg porcukor (Xilit)
6 tojássárgája
15 dkg liszt(nekem 5 dkg rizsliszt, 10 dkg LP Low protein, de próbáltam már 5 dkg rizsliszt és 10 dkg Barbara kenyérhez és kelt tésztához liszttel is)
1 csomag sütőpor
3 evőkanál Mizo laktózmentes tej
csipet só
Krém:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor (Xilit)
1 csomag vaníliacukor
6 tojás fehérje
7 evőkanál gluténmentes sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A sütőt 100 fokra előmelegítjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Majd belekeverjük a kétfajta lisztet, a sütőport, a tejet és a csipet sót. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és elsimítjuk, hogy mindenütt egyenletesen legyen a tészta. Megkenjük baracklekvárral.
A darált diót összekeverjük a porcukorral és vaníliacukorral. Közben felverjük a tojások fehérjét, és a kemény habba beleforgatjuk a cukrozott diót. Ezt a masszát rásimítjuk a lekvárra.
Előmelegített sütőben először 100 fokon 10 percig, majd 150 fokon 20 percig és ismét 100 fokon 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, ha kihűlt, táblára borítjuk. 10 perc múlva visszafordítjuk, hogy a diós hab legyen felül. Különböző formákkal szaggatjuk. (Én pogácsa szaggatóval készítettem, de lehet csillag, virág stb.) Tetejét megszórjuk porcukorral.
Személyes tapasztalat:
Mindkét lisztkeverékkel nagyon finom, a Lp Low proteinnel nagyon-nagyon laza a tészta n(zöld tálcás fotó), a Barbarával is könnyű tésztát kapunk (második fotó), szerintem jobban kezelhető vele a tészta 🙂 Ami a legfontosabb, hogy a gluténmentes Kossuth kifli még 2 nap múlva is finom, puha!
Elkészítési idő: 60 perc
Szakács: Nagyné Papp Ibolya
Ibolya receptjei:
– Gluténmentes boci szelet
– Gluténmentes mogyorós csokis tappancs
– Gluténmentes zabpelyhes keksz
– Gluténmentes sütés nélküli túrótorta
– Gluténmentes reszelt túrós
– Gluténmentes joghurtos barackos – túrós pite
– Gluténmentes somodi kalács
– Gluténmentes szalonnás tekercs
– Gluténmentes rizskoch
– Gluténmentes almás-fahéjas muffin
– Gluténmentes tejfölös csodabogár
– Gluténmentes reszelt túrós Barbara lisztből