Hajdina zsemle
Hozzávalók:
4 zsemléhez:
150 gr hajdinaliszt
50 gr kölesliszt
1 csipet só
20 gr eritritol vagy xilit
3 tk tojáspótló por (Bezglutent használok) vagy keményítő
5 tk útifű maghéj (ez nagyon fontos bele, ettől áll össze a tészta és ettől lesz puha)
1 dl víz
fél dl gluténmentes növényi tej (hajdinatej)
1 csapott tk szódabikarbóna
pár csepp citromlé
Elkészítés:
Minden száraz hozzávalót összekeverek, majd a tojáspótlót 40ml langyos vízzel elkeverve adom a lisztekhez. Az útifű maghéjat is először elkeverem a maradék 60ml langyos vízzel, s ezek után adom a többi alapanyaghoz. A citromlevet és növényi tejet is beleöntöm és összegyúrom. Ha kell, még lisztet adok hozzá, hogy ne ragadjon a tészta, majd kis 4 részre osztom a tésztát és zsemléket formázok belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, előmelegített gázsütő 5,5-6-os fokozatán, azaz kb 160-170 fokon 35 percen át sütöm. Ennek is tömör laktató tésztája lesz, mint a többi élesztőmentes zsemlémnek.
Személyes tapasztalat:
–
Elkészítési idő: 35 perc
Szakács: Sebők Emese
Forrás: http://www.allergenmentes.blogspot.hu