Mákvirág süti
Hozzávalók:
30 dkg liszt (10-10-10 dkg rizs-, kukorica- , gluténmentes zabliszt) + kukoricaliszt,ha kell
1/2 cs. sütőpor
15 dkg tejmentes sütőmargarin
8 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 tk útifűmaghéj
Töltelékhez:
mák
méz
Megkenéshez:
méz
Elkészítés:
A margarint apró kockákra vágom, liszteket elkeverem a sütőporral és a cukrokkal, az útifűmaghéjat elkeverem kb. fél dl vízzel. A cukros lisztet, a margarinkockákat és az útifűhéjat összegyúrom, nem túl kemény, még formázható, könnyen nyújtható, ruganyos tésztát kell kapnom. Ha az útifű miatt túl lágy a tészta, kukoricalisztet szórok alá és tovább gyúrom, szükség szerinti liszttel. Hagyom a hűtőben kb. fél órát, folpackkal lefedve. Lisztezett felületen kinyújtom és virágokat szaggatok. Egy kis csészében darált mákot annyi mézzel elkeverek, hogy sűrű szilvalekvár állagú legyen. Minden második virág közepébe mákhalmocskát teszek, lefedem egy másik virággal. Lenyomkodom óvatosan, majd a szirmokhoz igazítva újra kiszúrom a virágformával, így kicsit jobban összetapad a két fele. A virágok közepét villával megszurkálom. Előmelegített sütőben sütni kezdem, mikor már szépen megnőtt és nem túl lágy a tészta, ha nagyon-nagyon óvatosan megemelem és az aljának enyhe színe van már, akkor megkenem a tetejét mézzel, majd picit sütöm még – ha lehet, akkor csak felső sütéssel., míg egy kis színt nem kap a teteje is. Nagyon óvatosan kell leemelni a tepsiről, mert nagyon törékeny forrón.
A képen látható mennyiség (+ 1 virág) a tészta feléből készült, holnap másfajta tölteléket kap a többi, addig a hűtőben várja sorát 🙂
Személyes tapasztalat:
–
Elkészítési idő: 60 perc
Szakács: Sebők Emese
Forrás: http://www.allergenmentes.blogspot.hu