Tortilla
Hozzávalók:
350 gr Glutenix Alfa-Mix liszt + ha kell kevés liszt a nyújtáshoz
150 gr kukoricaliszt (vagy 100 gr kukoricaliszt és 50 gr kukoricapehely)
1 kk szódabikarbóna
Só ízlés szerint
Kb. 300 -400 ml jó meleg, de nem forró víz
3 ek olaj
Elkészítés:
A liszteket kimérjük és elkeverjük a szbb-val és a sóval, az olajat hozzáadjuk, majd a meleg vízzel összekeverjük. Először dagasztóspirállal dolgozunk, majd amikor összeállt, kézzel átgyúrjuk. Ha kell, kevés lisztet adhatunk még hozzá. A cél egy nem kemény, puha-lágy, de ruganyos tésztagombóc állag elérése, amely egyáltalán nem ragad. Ha ezzel megvagyunk, szilikon lapon, vagy enyhén lisztezett deszkán hajszálvékony kisebb lapokat nyújtunk (lehet formát is kivágni, h szép kör legyen, vagy lehet szabálytalan alakzatúra hagyni). Közben felmelegítjük a serpenyőt (-ket) és ha már tűzforró beletesszük egyenként a lapokat. Vastagságtól és serpenyőtől függően 1 – 1, 5 percig sütjük oldalanként, hogy szép színe is legyen. Ha kész, egy alufóliára borítjuk, majd gyorsan még melegen becsomagoljuk, h ne száradjon ki. Nem szükséges feltekerni. Kedvünk szerint töltjük, tekerjük, vagy gyros tál mellé adjuk. Dagasztásnál tehetünk a tésztába színezéknek, ízesítésnek pirosparikát, spenótot, oregánót is. Amit nem eszünk meg, azt lefagyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Személyes tapasztalat:
A képen a kukoricapelyhes változat van elkészítve. Kipróbáltan a simát is, ez a változat jobbra sikerült
Elkészítési idő: 40 perc
Szakács: Ingrid Mayer Némethné