Gluténmentes hírek

gluténmentes hírek

Gluténmentes hírek

Ezen az oldalon gluténmentes hírek olvashatóak.

A gluténérzékenység része az egészséges életmódnak, bár sajnos vannak akik nem önszántukból választották a gluténmentes életmódot.
Ha lisztérzékeny vagy és érdekelnek még további gluténmentes hírek, akkor kattints a bejegyzés alatt lévő linkre és kedveld facebook oldalunkat.
Ha nincs facebook fiókod, de szeretnél tájékozott lenni azt ott zajló dolgokról és kíváncsi vagy az éppen aktuális gluténmentes hírekről, hozzászólásokról akkor neked itt a helyed.
Viszont ha szeretnél részt venni az oldal működésében és olyan gluténmentes híreket megosztani másokkal, ami szerinted is hasznos lehet írj nekünk bátran a gmkonyha.receptek@gmail.com címen vagy Facebookon üzenetben!
Minden publikálni vágyót szeretettel várunk. 🙂


3 héttel ezelőtt

GM Konyha

Szeretnétek tudni, hogy melyik a TOP5 legkeresettebb étterem az oldalunkon? (100. szavazatnál eláruljuk nektek)

www.gmkonyha.hu
Csoportunk, ahol már 2700-an vagyunk ♥:
Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok

#gmkonyha
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

2 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Sziasztok!
Ismét beküldtek nekünk két GM helyet a gmkonyha.hu/glutenmentes-ettermek/ oldalunkhoz.
Ezúttal a listánkon 164. a Nassolda gm kézműves cukrászat és 165. a GreenSpoon.

Ha ismertek olyan helyet , ami még nem szerepel a listán kérjük osszátok meg velünk, köszönjük szépen! 🙂

Gluténmentes éttermek térkép:
tinyurl.hu/kCtS/

Csoportunk:
Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok

www.gmkonyha.hu
#gmkonyha #gluténmentes
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

2 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Valaki próbálta már az ALDI Magyarország-ban kapható GM sütésre kész palacsintatésztát??

Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok
www.gmkonyha.hu

#gmkonyha #gluténmentes #aldiFriss és ínycsiklandozó palacsinta pillanatok alatt az asztalon laktóz- és gluténmentesen! Keresd a terméket üzleteinkben!
www.aldi.hu/hu/ajanlatok/ajanlatok-vasarnaptol-20190310/reszletes-oldal/ps/p/bella-enjoy-free-sue...
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

2 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Megkóstoltuk a Burger King Hungary gluténmentes hamburgerét.
Röviden: a hús nagyon jó, a zsemle kicsit fojtós. 🍔
Ti kóstoltátok már? Ha nem akkor miért nem?

www.gmkonyha.hu
#gmkonyha
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

2 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Boldog Nőnapot kívánunk a női kedvelőinknek!! 💐

Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok
GM Konyha
www.gmkonyha.hu
#gmkonyha #nőnap
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

3 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Lassan nem csak a McDonald's-ban hanem a Burger King Hungary-ben is kapható lesz gluténmentes hamburger.
Ti a két rivális közül melyiket szeretitek jobban?
GM Konyha
Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok
www.gmkonyha.hu
#gmkonyha
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

3 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Sziasztok!
Gluténmentes kekszeket kóstoltunk, hogy milyen az állaga és az íze.
Nézzétek meg és ha még szeretnétek további videókat gluténmentes témában akkor kövessétek és lájkoljátok minket.

Nektek melyik a kedvenc GM kekszetek? Írjátok meg nekünk hozzászólásban vagy üzenetben. 🙂

A videót a következő linkre kattintva tudjátok megtekinteni:
www.youtube.com/watch?v=uYeu-ETunco&t=2s

www.gmkonyha.hu
GM Konyha
Csoportunk:
Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok

#gmkonyha #gluténmentesGluténmentes kekszeket kóstoltunk, hogy milyen az állaga és az íze. Írjátok meg nekünk,hogy nektek van e kedvenc gm kekszetek. INSTAGRAM: www.instagr...
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

3 hónappal ezelőtt

GM Konyha

A Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok csoportunkban már 2353 tag van!! ♥ Ha még nem vagy tagja akkor neked is ott a helyed, várunk szeretettel. 🙂
GM Konyha
www.gmkonyha.hu
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

3 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Sziasztok!
Valami újjal szeretnénk nektek készülni, de ehhez szükségünk lenne a következőkre:
Kinek melyik a kedvenc gluténmentes étele,receptje?
Kérjük küldjétek el nekünk üzenetben vagy hozzászólásban a nevét esetleg a linkjét is!
Köszönjük szépen mindenkinek előre is a segítséget! 🙂
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

4 hónappal ezelőtt

GM Konyha

Gluténmentes sütéshez a legjobb alapanyagok! 🙂
Portobellochef - Staudinger Niki

www.gmkonyha.hu
Glutén, laktóz és cukormentes mindennapok
#gmkonyhaGluténmentes kenyérsütő tanfolyamon elég sok olyan alapanyagot használok, amikkel kapcsolatban rengeteg kérdést kapok.

Mivel én is gluténérzékeny vagyok, és már jó ideje sütök gluténmentes kenyeret és süteményeket, már bőven túl vagyok az olyan kérdéseken, hogy tényleg van-e ragacsos rizsliszt, vagy ez egy elírás… Nem lehetne-e a guargumit és a xantángumit inkább kihagyni?

Ebben az cikkben összegyűjtöttem azokat a jól működő adalékanyagokat, amik segítenek, hogy a gluténmentes sütés klassz elfoglaltság, az elkészült kenyér és sütemény pedig élvezhető legyen. Szerintem csak azért keltenek ezek félelmet, mert ismeretlenek. Ha az ember elolvassa a kedvenc jégkrémének a címkéjét, azon is talál az itt felsorolt anyagokból néhányat.

Azzal nem kívánok itt most vitatkozni, hogy ezek mennyire károsak vagy nem károsak, elég messzire vezetne ez. Annyit gondolok erről, hogy ha otthon süt valaki, akkor biztos, hogy kevesebb adalékanyag kerül az adott süteménybe, kenyérbe, mintha készen vásárolja, mert nem kell állagot javítani, térfogatot növelni, tartósítani, vagy színezni.

Miért nem lehet csak simán kicserélni a lisztet?

Az otthoni gluténmentes sütésnél abból ered a probléma, hogy ha a normál búzalisztet gluténmentes liszttel helyettesítjük, azzal szembesülhetünk legtöbb esetben, hogy az addig jól működő süti receptek most nem sikerülnek. A gluténmentes liszttel nem lesz olyan jól nyújtható, formázható a tészta, mintha búzaliszttel készült volna. Az elkészült gluténmentes süti sokszor száraz lesz, morzsálódik, törik.

Összeszedtem pár dolgot, ami a segíthet neked is könnyebben eligazodni a gluténmentes receptekben. Ha több információd van ezekről az anyagokról, valószínűleg kisebb lesz benned az ellenállás, ha bele kellene tenni a tésztába.

Mik azok a gluténmentes adalékanyagok?

Az adalékanyag szóra lehet sokaknak összerándul a gyomra. De nem kell aggódni, nem az egészségre káros anyagokról beszélünk, hanem hatóságok által engedélyezett állagjavítókról. Az állag javítására használhatóak gluténmentes étkezési gumik, mint a xantángumi, guargumi, illetve növényi rostok is, mint az útifűmaghéj, vagy a chiamag.

Ezek segítik, hogy a tészta, amihez hozzáadod, több nedvességet legyen képes megkötni, ezáltal rugalmasabb, formázhatóbb, szaftosabb legyen, pontosan úgy, mintha búzaliszttel készült volna, cserébe viszont még gluténmentes is.

Xantángumi (E415)
A xantángumit egy baktériumfaj (Xanthomonas campestris) a cukor erjesztése során állítja elő. Vízben jól oldódó, világos színű, finom por állagú anyag, mely remekül segíti a gluténmentes tészta megfelelő szerkezetének kialakítását. Általában 1 teáskanál elegendő 150 g gluténmentes liszthez.

Guargumi(E412)
A guargumit vagy guarmaglisztet a guarbab magjából állítják elő. Az élelmiszeripar gélképzőnek, kőtőanyagként, a mezőgazdaságban állati takarmányként használják, valamint a gyógyszeriparban is használatos, allergén anyagokat nem tartalmaz. Vízben oldódó emészthetetlen élelmi rost, amely segíti az emésztőrendszer működését. A xantánhoz hasonlóan 1 teáskanálnyi mennyiség elegendő általában 150 g gluténmentes lisztből készült tésztához a megfelelő állag eléréséhez.

A legtöbb gluténmentes lisztkeverékben a guargumit és a xantángumit együtt használják állományjavítóként, melyek bioboltokban, táplálékallergia üzletekben egyre könnyebben beszerezhetőek.

Útifűmaghéj
Egyik legismertebb növényi rost az útifűmaghéj ( Psyllium husk/Fiber Husk néven is találkozhatsz vele az üzletek polcain), amelynek több, mint 80%-a élelmi rost, így a tészta megfelelő állományának elérése mellett az emésztőrendszerünk működésére is pozitívan hat. Kapható pehely, por és folyadék formájában is, mindig érdemes követni ezért a receptet, hogy melyik állagot válaszd, és abból mennyit kell hozzáadni. Mivel nagyon erőteljes íze van, ne használj belőle többet, mint amennyi föltétlen szükséges.

Szentjánoskenyérmag liszt (E410)
A szentjánoskenyérfa magjából nyerik ki. Nagy mennyiségű víz felvételére képes, így jó duzzadóképességgel, zselésítő tulajdonsággal rendelkezik. Péksütemények, gyümölcskészítmények, konzervek, fagylaltok készítéséhez használják.

Chia mag (azték zsálya)
Magas élelmi rost tartalma, és jelentős telítetlen zsírsav tartalma miatt egyre ismertebb. Vízben oldva kiváló zselésítő anyagként pudingok, joghurtok, pékáruk készítéséhez használják. Remek pohárdesszertek készíthetők belőle otthon is.

Szeretettel várlak a következő gluténmentes kenyérsütő tanfolyamra, ahol még több mindent tudhatsz meg a gluténmentes sütésről: bit.ly/2srdyJm
... TovábbSee Less

Megtekintés Facebookon

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás